Angajatorii si testele COVID – 19

Angajatorii si testele COVID-19

Angajatorii si testele COVID – 19

Contextul in care ne gasim in momentul de fata pune angajatorii in fata unor situatii noi. O astfel de situatie o reprezinta testarea angajatilor pentru COVID-19. Aici ar putea aparea intrebarea de ce sa pice aceasta responsabilitate in seama angajatorilor? O explicatie ar fi ca astfel, angajatorii, pot sa depisteze din timp imbolnavirile din randul angajatilor si sa le controleze, prevenind imbolnavirea tuturor angajatilor, ceea ce ar perturba serios activitatea unei firme.

Asadar este de preferat sa prevenim astfel de situatii apeland la testarea angajatilor, fie periodic, fie atunci cand exista suspiciunea unei imbolnaviri. Felul in care se realizeaza testarea depinde de specificul activitatii, de gradul de lucru in regim de telemunca si de marimea firmei.

Cum se trateaza fiscal cheltuielile ocazionate de achizitia testelor COVID-19 incercam sa lamurim mai jos:

  • In baza Art. 76 (4) lit. v din Codul Fiscal sunt considerate venituri neimpozabile “ contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii”. Astfel, in cazul in care voi veti deconta/asigura testarea angajatilor, acestea nu vor reprezenta sume impozabile din perspectiva impozitului pe salarii.
  • La Art. 142 lit.v este mentionata aceeasi prevedere ca mai sus, ceea ce inseamna ca acestea nu vor reprezenta sume impozabile nici din perspectiva din contributiilor sociale;
  • Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor aferente, desi nu e mentionat expres in Codul Fiscal, consider ca aceste cheltuieli sunt deductibile si la nivelul angajatorului atata vreme cat sunt efectuate pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca.

Recomandarea noastra este insa ca in masura in care veti dori plata acestor teste pentru angajati, sa aveti in Regulamentul intern/documentele interne de Sanatate si Securitate in munca o mentiune cu privire la modul de efectuare al testelor, conditii, periodicitate, etc din care sa rezulte ca testele sunt facute doar la initiativa angajatorului pentru asigurarea sanatatii si securitatii.

Mai mult, dorim sa atragem atentia ca tratatmentul fiscal mentionat mai sus se aplica doar pe perioada starii de urgenta sau de alerta.