Tot ce trebuie sa stii despre telemunca

Tot ce trebuie sa stii despre telemunca

Tot ce trebuie sa stii despre telemunca

Notiunea de telemunca nu este noua, si acum vei afla tot ce trebuie sa stii despre telemunca, inclusiv modificarile legislative recente. Telemunca le da angajatilor posibilitatea de a munci de acasa sau din alt loc in afara sediului angajatului, doar daca activitatea se desfasoara cu ajutorul tehnologiei informatiilor si comunicatiei.  Acest termen nu este unul nou, fiind prevazut in Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca. Activitatea de telemunca se poate realiza daca atat angajatul, cat si angajatorul sunt de acord cu acest lucru. De aceea, daca partile au convenit trecerea la un regim de telemunca, acest lucru se precizeaza intr-un act aditional la contractul individual de munca in care se trece locul in care isi va desfasura activitatea angajatul, precum si orele/zilele. In cazul in care vorbim de un nou angajat ce va incepe in regim de telemunca, aceste prevederi se trec direct in contractul individual de munca. Aceste informatii se raporteaza si in Registrul General de Evidenta a Salariatilor.

Noutatile aduse reglementarilor de telemunca constau in suma de maxim 400 lei, pe care angajatorii o pot acorda angajatilor ce desfasoara activitati de telemunca. Codul fiscal aduce cate precizari legate de modalitatea in care se trateaza aceste cheltuieli, astfel:

  • Art 76 (4) lit. w din Codul Fiscal mentioneaza ca  “sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. Sumele vor fi acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative”. Prin urmare, suma acordata salariatilor in telemunca nu este impozabila din punct de vedere al impozitului pe salarii in limita a 400 lei/luna.
  • La art 142, in care sunt cuprinse elementele care nu sunt incluse in baza de calcul a CAS, la lit. w este mentionata aceeasi prevedere ca mai sus. In ceea ce priveste celelalte contributii sociale se face referire tot la art. 142 Prin urmare, rezulta ca suma de 400 lei nu este nici subiect de contributii sociale
  • Art 25, punctul (21) mentioneaza ca “cheltuielile suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea in acest regim (potrivit legii) sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal. Astfel, se acorda si deductibilitatea cheltuielii (indiferent de suma acordata) la calculul rezultatului fiscal.

Trebuie insa mentionat ca exista doua conditii care trebuie indeplinite pentu a beneficia de acest tratament fiscal:

  • angajatii care primesc sumele sa lucreze in regim de telemunca, conform contractului de munca/act aditional la contractul de munca inregistrat in Revisal;
  • suma care se acorda trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca/act aditional la contractul de munca sau in regulament intern.

Totodata, mentionam ca suma de 400 lei are in vedere ca salariatul lucreaza in regim de telemunca o luna intreaga, daca lucreaza mai putin suma trebuie ajustata corspunzator conform numarului de zile lucrate efectiv in regim de telemunca. De asemenea, zilele lucrate in regim de telemunca trebuie evidentiate astfel in pontaj.

Legat de spijinul finaciar de 2.500 lei/angajat pentru achizitia de laptopuri/tablete/smartphone, a fost reglementata de Ordonanta de urgenta  132/2020 (cu modificari) care prevederea posibilitatea depunerii solicitarilor pana la data de 31.12.2020. Prin urmare, acest sprijin financiar nu se mai acorda in 2021.

Acum ai aflat tot ce trebuie sa stii despre telemunca, dar daca ti se pare dificil sa tii pasul cu hatisul legislativ, apeleaza la serviciile de externalizare a calculului salarial.